Keguguran mengandung boleh berlaku kepada mana-mana wanita hamil. Situasi wanita yang mengalami keguguran dikatakan lebih serius berbanding kelahiran. Jelas sekali menunjukkan betapa pentingnya penjagaan selepas keguguran.

Wanita mengalami keguguran juga perlu melalui tempoh berpantang sama seperti ibu selepas bersalin. Bahkan penjagaan dalam pantang bersalin adalah lebih mudah berbanding penjagaan ibu yang keguguran.

Wanita yang tidak merawat diri dengan berpantang selepas mengalami keguguran berisiko menghadapi :

1. Risiko tertinggal cebisan darah lendir daripada janin serta sisa uri di dalam rahimnya. 
2.Ibu akan mendapat masalah angin toksin yang boleh menyebabkan kracunan darah akibat jangkitan di bahagian peranakan.
3.Kancing gigi apabila tidak berpantang makanan yang dilarang selepas keguguran.

Berpantang ibu keguguran berakhir mengikut jangkamasa keguguran.  Untuk lebih berkesan, pantang larang pemakanan ibu keguguran akan tamat apabila ibu kembali hamil dan bersalin.

Makanan yang perlu dielakkan semasa berpantang termasuk lah :

1.Makanan berangin seperti ubi, keladi, rebung, sayur keladi, pucuk paku, pucuk ubi dan terung.
2. Makanan yang sejuk serta menjalar seperti labu, kangkung, kacang panjang, timun, ciku, betik, langsat, duku, macang, kuini, nangka, cempedak, pisang masak hijau, durian belanda dan tembikai.
3. Ikan yang berbisa seperti ikan berduri, ikan terubuk, bawal hitam, cencaru, tamban, sardine, pari dan makanan laut seperti sotong, udang, kerang, belacan, budu, cencaluk dan ikan masin.

Ibu yang melanggar pantang tersebut dikhuatiri akan mengalami masalah bentan urat, demam lambat baik, rambut gugur, alahan kulit dan mudah letih.


--------------Share with love--------------

Fara Naesam | ID: 931572| Call/SMS/Whatsapp/0198209310

Email: fara9310@yahoo.com

OR

Add sy sebagai Friend di FB: Fara Naesam